Breng uw vakantie tot leven!

Een visum voor Frankrijk aanvragen

Praktisch overzicht

De vakantie komt al dichterbij, en Frankrijk is een van de droombestemmingen. Visum aanvragen, te leveren documenten… het is niet altijd eenvoudig om zijn weg te vinden in de administratieve jungle. We zullen u daarom een handje helpen zodat u zorgeloos het Franse grondgebied kunt betreden. Daarna hoeft u alleen maar van uw vakantie te genieten!

Een visum voor Frankrijk aanvragen

Heb ik een visum nodig?

  • Niet iedereen heeft een visum nodig om op vakantie naar Frankrijk te kunnen. Dit geldt voor staatsburgers van de landen uit de Europese Gemeenschap, uit de Europese Economische Ruimte, Zwitserland, of voor familieleden van staatsburgers uit de EG, EER of Zwitserland. Deze vrijstelling van visum is geldig ongeacht de duur van het verblijf.
  • Enkele personen hoeven onder bepaalde voorwaarden bij aankomst geen bewijsstukken te tonen: als u in bezit bent van een verblijfsvergunning (carte de séjour) in Frankrijk, of wanneer u uit de EG, EER, Zwitserland, Andorra of Monaco komt. Zijn ook vrijgesteld van bewijsstukken voor verblijf: ieder persoon met op hun visa de vermelding « FAMILLE DE FRANCAIS » (met Franse familie), « FAMILLE UE» (Europees gezin), « VISA DE CIRCULATION » (doorreisvisum), of « CARTE DE SEJOUR A SOLLICITER EN FRANCE » (voor aanvraag verblijfsvergunning in Frankrijk).
  • In alle andere gevallen moet een visum aangevaagd worden als een verblijf in Frankrijk gewenst is. Deze moet aangevraagd worden bij de Franse ambassade of het consulaat in het land van oorsprong.

De formaliteiten voldoen

  • Betreffende het visum zijn er formaliteiten, zoals bijvoorbeeld het afgeven van het dossier, die door lokale dienstverleners of aan een reisbureau uitbesteed worden. Informeren bij de betreffende diensten, want daar zitten extra kosten aan verbonden.
  • Voor verblijven tot 90 dagen moet een Visum Kort Verblijf aangevraagd worden, ook wel Schengenvisum genoemd. Een Schengenvisum is 90 dagen geldig, maar kunt u binnen een periode van 180 dagen gebruiken. Deze visums worden meestal afgegeven voor toeristische reizen, of familiebezoeken. Het ook mogelijk om een Schengenvisum aan te vragen voor een doorreis door Frankrijk.
  • Voor verblijven van langer dan 90 dagen heeft u soms een machtiging tot voorlopig verblijf nodig. Naar gelang de verblijfs- duur en motieven in Frankrijk, zal een visum voor een bepaalde situatie toegezegd worden. Deze worden meestel geleverd voor gezinshereniging, studie of werk. U moet wel weten dat voor dit type visum de buitenlandse staatsburgers bij aankomst op Frans grondgebied verplicht zijn zich te laten registreren bij de Franse Immigratie en Naturalisatiedienst (Office Français d'Immigration et d'Intégration), of bij een préfecture.
  • Eenmaal op Frans grondgebied kan het visum of de status niet gewijzigd worden. Indien u langer wenst te blijven moet u een nieuw visum aanvragen.
  • De visumprocedures voor overzeese gebieden kunnen anders zijn. Het beste kunt u informatie inwinnen bij het Franse consulaat, en duidelijk de bestemming aangegeven, met alle bekende details op moment van visumaanvraag.
  • Laat ID foto's maken volgens de internationale normen. Voor het aanvraagdossier worden namelijk één of meerdere foto's gevraagd die niet ouder dan zes maanden mogen zijn. Opdat de Franse staat de aanvraag goedkeurd, moeten ook aan andere regels voldaan worden: Gezicht en nek goed zichtbaar (70 of 80 % van de foto), breedte en lengte van de foto tusen 4 en 5 cm, van de voorkant genomen, en in de lens kijken, een lichte, egale achtergrond, geen hoed of andere hoofdbedekking dragen, het enige onderwerp van de foto zijn, poseren met een neutrale uitdrukking, de mond gesloten, en geen accessoires dragen die het gezicht verbergen.

Aankomst op Frans grondgebeid

  • Alle passagiers die het Franse grondgebied betreden worden bij aankomst onderworpen aan controles. Deze procedure is ongeacht het verkregen type visum.
  • Om Frankrijk, of het Schengengebied in het algemeen te mogen betreden is alleen een visum niet voldoende. Denk eraan alle documenten mee te nemen die u nodig mocht hebben tijdens uw verblijf. Behalve het visum moet u ook in bezit zijn van een door de Franse autoriteiten erkend paspoort, niet ouder dan 10 jaar, en dat ten minste nog 3 maanden geldig moet zijn op de verloopdatum van het toegekende Schengenvisum.
  • Zelfs met een door Frankrijk geleverd visum kan door de grenspolitie bewijsstukken betreffende het verblijf gevraagd worden. Zo moet u altijd de bewijsstukken voor het verblijfsmotief bij u dragen, en ook bewijs van bestaansmiddelen als contant geld (bij voorkeur in euro), reischeques, internationale betaalpas… Deze documenten kunnen in alle gevallen gevraagd worden, ongeacht het visum.
  • De grenspolitie kan ook raptriëringsgaranties vragen. Hierop moet de terugbetaling van repatriëringskosten naar het vaderland in geval van problemen gegarandeerd worden.
  • In geval van een toeristisch verblijf moet u documenten kunnen tonen met daarop de verblijfs- reden, maar ook de omstandigheden. In geval van een familie- of privé bezoek, is het belangrijk in bezit te zijn van een accommodatiebewijs, als een welkomstverklaring of een hotelreservering.
  • Als u alleen overstapt op een Frans vliegveld, kunnen de papieren met de toelatingsvoorwaarden van het land van bestemming gevraagd worden.
Terug naar praktisch overzicht
Uw vakantie
Een hotel
Een vakantie-accommodatie
Logis met ontbijt
Een camping
Een recreatieve activiteit
Een restaurant
Een huurauto
Een vliegticket
Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Meer informatie, en instellen